2012. május 3., csütörtök

Tanulságos történet II.


Az itt leírt módszert valószínű sokan ismerik, és szerencsére már nem is alkalmazható, mégis érdekes, és a törvénykészítők számára tanulságos is. Mondhatnám úgy is, hogy igazi magyar találmány!



Adott a közbeszerzés. Ennek során vállalkozók boldogan nyújtanak be ajánlatokat zárt csomagolásban, inkognitóban, nehogy kiderüljön melyik ajánlat kié, és mit tartalmaz. A folyamatnak a következőképpen kellene lezajlania. Önkormányzat meghirdet egy versenyt, melynek során az Ajánlattevők (az imént említett álruhás vállalkozók) zárt csomagban beadják ajánlataikat. A határidő leteltekor egymás után kibontják a csomagokat és ismertetik azok legfőbb adatait, amik a pontozási szempont részei. A bontás nyilvános, így bárki bemehet és ellenőrizheti, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlik-e. Az álruhások be is szoktak menni. (Közben meg jól egymásra csodálkoznak, hogy jé te is itt, akkor miért nem fogtunk inkább össze? - de ez már az ő bajuk). Na már most. Azt mondaná az ember hogy, szuper, akkor itt minden tiszta. De téved!

Régebben az volt a szabály, hogy az ajánlatok ismertetésekor nem lehetett megnézni magukat az ajánlatokat, csak maga a bontó láthatta és olvashatta fel. A bontó persze közben írta is rögtön a jegyzőkönyvet, ami szintén kötelező, így laptop előtte. És mit csinál ilyenkor a megkent bontó? A kupac legaljára teszi azt az ajánlatot, amelynek nyernie kell. Készít egy excel táblázatot, mely a pontozási adatok alapján azonnal nézi, hogy ki hányadik helyen áll, az utolsó ajánlatnál pedig azonnal kiszámolja, hogy mit kellene felolvasni ahhoz, hogy az az ajánlat nyerjen. Az adatokat bontáskor folyamatosan viszi fel, és a végén mit ad Isten, pont a legutolsó a legjobb. Bizony ám!

Persze a Közbeszerzések Tanácsán sem olyan emberek ülnek, akiket a fejükre ejtettek, így ezt a módszer  lefejezték. Most már kötelező csatolni az ajánlathoz egy Felolvasólapot, mely az ajánlat pontozás szerinti legfontosabb elemeit tartalmazza. Ezt a lapot pedig bárki megnézheti ott és azonnal. És hogy mi lett ennek a következménye? Hát mostantól másként csalnak azok, akik kaphatóak ilyesmire. Mert ugye nem hittük azt, hogy ez megakadályozza a magyart a mutyizásban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése